Starea de bine este in controlul meu

Ne intrebam adesea ce este fericirea sau ce este starea de bine. Ne intrebam daca este ceva ce primim, daca tine de noroc si daca o putem influenta in vreun fel. In acceptiune medicala, starea de bine este o stare de echilibru, de sanatate fizica psihica si emotionala iar in acceptiune psihologica starea de bine este o abilitate pe care o putem exersa continuu pe parcursul vietii.

Aceasta abilitate depinde atat de temperament (predispozitia biologica) cat si de calitatea gandurilor, a relatiilor din viata noastra si de factori de context.

Daca ne referim la factorii de temperament, ne gandim la faptul ca noi reactionam cu intensitati diferite la acelasi factor stresor. A fi bine sau a avea o stare de bine inseamna sa am capacitatea de a imi scadea reactivitatea la factorii stresori si la stres in general si pot face acest lucru daca am grija de cateva aspecte simple -cum dorm, cum ma alimentez, cat si cat de des fac miscare fizica si am activitate sexuala.

Starea de bine mai depinde si de calitatea relatiilor pe termen lung pe care le am cu mine si cu cei din jurul meu. Am nevoie sa ma uit la contextul in care ma aflu si la oamenii care ma inconjoara (pornind de la relatia cu mine pana la relaria cu familia prietenii, colegii, vecinii si comunitatea) si sa creez relatii bune, de incredere, pe care sa ma bazez si care sa fie in acord cu valorile mele personale. Este recomandat sa ma intreb ce pot face eu zilnic ca sa imbunatatesc aceste relatii si sa aloc energie si timp acestora.  In aceste relatii ma ajuta sa imi definesc limitele, sa fiu prezent si sa am compasiune fata de mine si fata de cei din jurul meu; prin compasiune, imi accept cu blandete emotiile (fie ele de bucurie sau de teama, frica rusine) fara sa ma judec – este un exercitiu pe care am nevoie sa il fac in fiecare zi.

Stiinta ne aduce vesti bune legate de influenta factorilor de context  (fie ca este vorba de orasul in care traiesc, masina pe care o conduc sau hainele pe care imbrac, fie ca este vorba despre un eveniment stresant) si anume ca ei ne influenteaza viata cu doar 10 %. Ce este bine sa stiu, este faptul ca atunci cand un eveniment puternic stresor apare in viata mea, cel mai important lucru este sa fac in continuare lucrurile care imi dadeau o stare de bine si nu sa renunt la ele, asa cum as fi tentat sa o fac,

Si pentru ca vorbim de starea de bine, exista 2 lucruri esentiale care ne ajuta: a sti si a face lucrurile care ne fac placere si a gasi un sens in ceea ce facem. Asa cum mentioneaza si Victor Frankl in cartea sa Omul in cautarea sensului vietii, noi oamenii avem nevoie sa acordam semnificatie vietii noastre si sa traim cu sens fiecare capitol. Fara acestea, simtim ca viata ‘trece pe langa noi”. Legat de lucrurile care ne fac placere si care ne bucura – este important sa stim care sunt lucrurile care ne fac viata mai luminoasa: fie ca este vorba de a savura o cafea, de a asculta un ras de copil, de a ne ne plimba prin parc sau de a exersa un hobby. In plus, avem nevoie sa ne bucuram de experienta si sa o internalizam.

Ne ajuta foarte mult in demersul nostru de a fi bine, faptul ca exista o preocupare din ce in ce mai crescuta a companiilor pe partea de work life balance si wellbeing. Exista interes crescut pentru a oferi angajatilor programe care sa ii ajute sa fie mai relaxati, mai putin stresati si mai constienti de cat de importanta este starea de bine atat din punct de vedere personal cat si profesional. Si atunci noi, cu cunostintele pe care le avem despre ce inseamna starea de bine si despre ce ne face sa fim bucurosi, linistiti, fericiti, putem alege constient din ceea ce ne ofera compania, si, de ce nu, chiar sa ii ajutam cu feedback legat de noi programe de introdus in wellbeing. Sta in puterea noastra sa ne facem viata mai frumoasa, mai vesela si mai cu sens.

Articolul a fost scris pentru revista Despre Spa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s