Ce inseamna starea de bine pentru mine

Pentru ca starea de bine sau welbeingul emotional sunt subiecte de foarte mare interes pentru mine, discut despre acestea in diferite contexte, cu oameni care se intreaba mai mereu care este scopul, rolul si sensul intelegerii starii de bine si de ce e important sa ii acord atentie. Se intreaba daca starea de bine este un concept de marketing si ca inseamna de fapt atitudinea fals pozitiva in care trebuie sa zambim indiferent de ce ni se intampla. Sau daca e ceva ce primesti cu noroc si total aleator.

Cred ca suntem norocosi sa traim intr-o perioada in care se acorda din ce in ce mai.mare atentie individului, emotiilor, relatiilor si sanatatii mentale. Si in acelasi timp dezavatajati poate de surplusul de informatii care ne acapareaza de-a valma emailurile sau pagina de FB si astfel pusi uneori in dificultatea de a sti sa discercem sau sa alegem. Si poate ca uneori alegem sanatos iar alteori nesanatos; sau poate ca uneori alegem sa nu facem nicio alegere si sa ignoram partea aceasta. Care este atat de valoroasa pentru noi si pentru modul in are binele nostru face bine adesea si celor de langa noi. Fie ca sunt copiii nostri, partenerul de viata, colegii sau prietenii.

In realitate, lucrurile sunt foarte simple.

Ce inseamna de fapt starea de bine? Inseamna sa fiu tot timpul vesel sifericit indiferent de ce mi seintampla? Inseamna sa am jobul perfect, familia perfecta, sau sa fiu iubit ca in filme si sa nu.imi fie niciodata greu si dificil? Sau inseamna sa ignor momentele grele sperand ca o energie externa ma va salva daca continui sa zambesc si sa gandesc pozitiv? Sau inseamna oare ca o sa fiu bine cand vine vacanta sau cand vine vara? Sau atunci cand o sa imi cumpar o masina sau o sa imi termin de platit ratele la casa?

De cele mai multe ori ajungem sa alocam responsabilitatea propriei stari de bine in afara propriei persoane si proprului control. Altcineva sau altceva sunt cei responsabili de fericirea mea. Iar eu stau aici si astept sa mi se intample. Undeva, candva.

Opinia mea, sustinuta si de studiile in domeniu, este ca starea de bine este in controlul meu. Ca este o stare de echilibru in care constientizez unde sunt, care este istoria mea de viata, in care imi accept emotiile chiar daca ele sunt de tristete sau teama sa furie. O stare in care stiu care sunt valorile mele si traiesc in acord cu ele. In care imi stiu si inteleg sensul vietii si il urmez sau reimbogatesc in fiecare zi. O stare in care cultiv relatii cu oameni pe care ii apreciez, respect si aleg cu toata increderea. O stare in care sunt aproape de mine, de corpul meu, de ceea ce eu am devenit. Cu compasiune si bunatate. O stare in care aleg sa cultiv relatii de buna calitate. Sau in care aleg sa inchei relatii care nu mai sunt bune si satisfacatoare pentru mine. O stare in care pot alege daca spun da sau nu. O stare care ma va ajuta ca atunci cand vin momente grele sa le fac fata acceptand durerea si suferinta ca parte integranta a vietii mele si sa pot continua drumul.

Starea de bine se cultiva in fiecare zi. Cu efort si incredere. Cum facem acest lucru? Aceasta este un alt subiect. Despre care o sa mai povestim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s