Ce facem ca terapia sa fie eficienta

Psihoterapia si sedintele de psihoterapie reprezinta unul din cele mai de pret daruri pe care ni le putem face noua insine si celor dragi. Un dar prin care incercam sa ne intelegem mai bine, sa ne regasim, sa capatam o mai mare coerenta asupra istoriei noastre de viata, sa evoluam. Un dar menit sa ne ajute sa vedem aportul experientelor traite celui care suntem azi; sa intelegem cum vulnerabilitatile noastre ne-au condus uneori spre esec in relatii si poate spre nefericire.

Si realitatea este ca avem nevoie de sprijin pentru a ne recladi, de a recapata starea de bine, increderea si siguranta in noi si in relatii. Atat din partea psihoterapeutului cat si a contextului social si relational in care traim.

Psihoterapia este un proces complex, de durata, in care apar mereu informatii noi, care il amplifica si care sunt de ajutor in ordonarea pieselor unui puzzle imens. Iar cel mai important element, spun studiile, cu un impact covarsitor in acest proces, este relatia terapeutica care se construieste treptat si inseamna siguranta, incredere, deshidere si onestitate. Psihoterapeutul este partenerul si ghidul nostru in acest proces. Este cel care ne ghideaza atentia catre anumite aspecte din noi sau din trecutul si prezentul nostru, este cel care are tolba de cunostinte si instrumente, care ne arata variantele de drum si ne oglindeste emotiile, comportamentele, atitudinile; este cel care ne ajuta sa crestem in interiorul nostru resurse de care sa ne folosim ulterior, este cel care ne vede, cel care ne da baza de siguranta, care ne face drumul mai usor, iar noi insine suntem cei care il alegem si il parcurgem. Este drumul nostru.

Deci noi, in ipostaza de client avem un rol esential in parcurgerea acestui drum si este important sa tinem cont de asta pentru a fi mai aproape de ceea ce ne dorim. Avem nevoie sa avem asteptari realiste, sa ne asumam scimbarea, sa contribuim activ la setarea si urmarirea obiectivelor terapeutice, sa ne implicam cat mai activ in proces si sa intelegem ca schimbarea nu inseamna doar sa renuntam la anumite lucruri ci inseamna sa dobandim unele noi.

Asteptari realiste.

Cum spuneam mai sus, psihoterapia este un proces complex si pentru ca lucreaza cu cel mai complex sistem din univers, si astfel, psihoterapeutii nu pot oferi intotdeauna, cu precizie, o estimare a timpului in care problema sesizata de client s-ar putea atenua sau rezolva.  Avem nevoie sa avem rabdare cu noi, cu progresul pe care il facem. Este dificil sa schimbam peste noapte mecanisme care au functionat zeci de ani intr-un anumit fel iar intelegerea acestor aspecte, cu compasiune fata de propriile noastre capabilitati, aduc cu sine atat relaxarea cat si motivatia de a continua. Progresul este uneori mai rapid, alteori mai lent iar schimbarea se intampla cu urcusuri si coborasuri. Sa luam spre exemplu un cuplu care dupa cateva sedinte de psihoterapie de cuplu, poate gasi o modalitate prin care certurile sa fie reduse semnificativ, acest lucru neinsemnand ca toate problemele din relatie au fost rezolvate iar la o noua cearta, o recadere, sa fie foarte dezamagiti de ei si de progresul lor. Aceasta dezamagire este rezultatul unor asteptari nerealiste atat de la proces cat si de la ei insisi. Deci este important sa avem rabdare si grija cu noi in acest drum.

Un alt aspect de care este bine sa tinem seama este ca psihoterapia nu este un proces intotdeauna placut; din contra, sunt momente dificile, dureroase, in care suntem confruntati cu istoria noastra de viata, sau cu comportamentele si consecintele acestora, informatii greu de dus uneori. Dar ele fac parte din ceea ce suntem noi si doar confruntandu-ne cu aceste parti dureroase si acceptandu-le, putem merge inainte si schimba prezentul.

Asumarea schimbarii.

Se intampla sa lucrez cu clienti care, desi apeleaza la psihoterapie si consiliere psihologica, isi doresc ca schimbarea sa se intample la nivelul familiei mai degraba decat sa vina de la ei. Isi doresc ca partenerul sa faca lucrurile mai bine ca in prezent, parintii sa ii accepte si inteleaga altfel decat au facut-o in toti anii de pana acum. Si desi sunt constienti ca ei sunt cei care au avut intelepciunea de a apela la psihoterapie, se simt frustrati de faptul ca „tot ei” trebuie sa „faca lucrurile sa mearga”. Si nu e deloc nefiresc, in sensul in care sigur ca ne dorim ca cei din jurul nostru sa faca lucrurile mai bine decat o fac, sa contribuie si ei activ la schimbare, ne dorim ca imbunatatirea relatiilor sa vina mai usor, cu un efort mai mic depus din partea noastra.  Dar e nevoie sa acceptam ca in realitate, daca ne dorim o schimbare, suntem in controlul nostru, a celor care o pot face. Iar schimbarea noastra, asumata, va avea cu siguranta efecte si la nivelul relatiilor apropiate si va determina schimbari.

Directia de lucru.

Primele lucruri discutate intr-o sedinta de terapie sunt legate de motivele pentru care clientul ne solicita ajutorul, sprijinul, acestea urmand sa se concretizeze in cateva obiective terapeutice. Acestea se pot schimba pe masura ce apar alte directii de explorat, dar este importanta participarea activa in stabilirea obiectivului sau a directiilor de lucru precum si in urmarirea acestuia.

Implicarea in proces.

Atunci cand alegem sa facem psihoterapie, separat de intalnirea din cabinert (o data sau de 2 ori pe saptamana, in funtie de situatie) este important sa fim activ implicati in proces. Sa incercam sa ne observam comportamentele, gandurile, emotiile. Sa observam in viata noastra reala temele pe care le-am discutat si sa incercam sa le punem in practica cat mai des. Ce ne poate ajuta este un carnetel sau o notita pe telefon in care sa ne notam cat mai multe informatii astfel incat ele sa poata fi discutate in sedinta de terapie.

In unele situatii, clientilor le sunt recomandate temele pentru acasa. Sunt de mare ajutor in tot procesul, dar daca acestea sunt resimtite ca fiind inconfortabile, este important sa discutam acest lucru la sedinta dedicata pentru a alege impreuna cu psihoterapeutul cea mai potrivita varianta. Este important sa gasim varianta care functioneaza cel mai bine pentru noi si care ne ajuta cel mai mult in a face schimbarile pe care ni le dorim.

Schimbarea nu inseamna doar a renunta la anumite lucruri, ci si a adauga altele.

In psihoterapie ne dorim adesea sa schimbam de patternurile disfunctionale, de ceea ce faceam si nu ne aducea un beneficiu dar in acelasi timp, este important sa stim ca schimbarea inseamna si adaugarea unor resurse in viata noastra. Poate activitati noi, timp alocat diferit, relatii noi – fiecare dintre acestea ne pot sustine in acest proces pe alocuri dificil in care suntem implicati.

Foloseste-te de relatia terapeutica pentru a te cunoaste mai bine

Relatia terapeutica este un spatiu sigur, in care suntem vazuti, auziti, in care avem incredere si putem construi in baza obiectivelor pe care ni le-am propus. Astfel, ce experimentam in aceasta relatie poate fi subiect de discutie cu psihoterapeutul nostru. Sa le vedem, sa avem incredere sa le exprimam caci este un cadru un care putem exersa atat modul in care ne lasam vazuti cat si modul in care vorbim despre noi, despre ceea ce gandim sau simtim.

Cu incredere, rabdare si curaj putem capata coerenta asupra vietii si putem avea o stare de echilibru, precum si relatii mai bune cu noi insine si cu cei de langa noi. Merita.

Articolul a fost scris pentru Psychologies si poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s