Viata in doi cand suntem trei – recomandare de carte

Viata in doi cand suntem trei este o carte pe care o recomand cuplurilor care asteapta un copil sau celor care deja sunt bucurosi sa fie deja trei si isi doresc sa inteleaga mai multe despre aceasta perioada si sa isi imunatateasca viata de cuplu. Scrisa de Dr. John Gottman (renumit cercetartor si scriitor de carti si articole din domeniul cuplurilor si vietii de cuplu)  si Dr. Julie Schwartz Gottman (psiholog clinician), fondatori ai Institututului Gottman (The Gottman Institute)  si a Institutului de cercetari in domeniul relatiilor (Relationship Research Institute), cartea abordeaza rolurile si dificultatilor pe care cuplul le are atunci cand apar copiii. Ea este rezultatul a 14 ani de studiu al cuplurilor inainte si dupa nasterea copilului.

Studiile sustin ca unul dintre momentele de criza ale unui cuplu este perioada de dupa aparitia copilului. De exemplu in Statele Unite, satisfactia maritala a cuplurilor dupa nasterea copilului scade la doua treimi dintre acestea crescand conflictele, scazand intimitatea si interactiunea sexuala. Ce ne spun aceste cercetari? Ca va fi dificila perioada care va urma, ca avem nevoie sa ne informam din timp si sa ne inarmam cu resurse pentru a face fata noilor roluri si dificultati. Motiv pentru care aceasta carte poate reprezenta o resursa valoroasa pe care o avem la indemana si tot ce trebuie sa facem este sa o folosim.

Cei doi autori pornesc de la cateva recomandari pentru cupluri prin care cei doi se pot reintoarce unul catre celalalt; pentru ca ce poate fi mai valoros pentru copii decat sa aiba parinti fericiti in relatia de cuplu, si pentru noi insine decat sa avem o relatie in care sa ne simtim in siguranta, vazuti, acceptati si iubiti.

o   Savurați prietenia dintre voi – sunteți în aceeași oală.

o   Bucurați-vă de toate momentele petrecute împreună cu copilul.

o   Aplanați-vă conflictele și depășiți blocajele (vorba dulce și negocierea vă vor duce departe).

o   Condimentați-vă din plin viața sexuală și reaprindeți focul pasiunii.

o   Admiteți cât e de importantă pentru copil afecțiunea tatălui.

o   Creați o moștenire spirituală și emoțională de valoare – nu costă mult, dar e neprețuită

Ulterior, in toate cele 15 capitole, sunt prezentate situatii reale de viata, date si informatii din studii dar si instrumente pe care le putem folosi fie ca suntem inainte de nasterea copilului, fie ca suntem dupa aceasta perioada dificila si ne dorim sa ne reapropiem de partener.

“Noi, adultii implicati intr-o relatie de cuplu, suntem cu totii in aceeasi oala atunci cand ni se naste un copil. Provocarile, stresul, emotiile puternice, frecusurile cotidiene, slujba dar si bucuriile – asta e ceea ce primim. Dar putem alege sa face fata efficient acestor provocari (sau nu). Evident, nu putem elimina stresul. E o parte naturala a vietii de parinte. Totusi, vestea buna e ca putem sa nu mai consideram ca totul e din vina partenerului sau ca e rezultatul unei relatii nocive. Crescand nivelul de constienta si invatand care sunt ingredientele care mentin sanatoasa relatia de cuplu, putem sa ne hranim bebelusii cu hrana dulce, nu cu lapte stricat.”

Lectura placuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s