Ce reprezintă dragostea toxică?
Iubirea toxica este un termen general dar poate defini o relatie in care sunt prezente una sau mai multe dintre urmatoarele: violenta fizica sau emotionala, minciuna, critica constanta, gelozie si control, autosacrificiu sau izolare sociala, infidelitate constanta declarata sau nu, concentrarea doar pe nevoile unuia dintre parteneri.
Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică? care sunt semnele?
Semnalele apar treptat si de multe ori ele exista inca de la inceput dar din cauza hormonilor, a indragostirii sau a proiectiilor pe care le avem asupra partenerului nostru nu reusim sa le vedem. Ce este important de stiut si de acceptat este faptul ca elementele unei relatii toxice nu sunt determinate doar de un partener, ci sunt un rezultat al interactiunii dintre cei doi.
Ce ne spune despre noi o relatie toxica? Cum poți depăși acest moment? Poți schimba lucrurile în relație sau e nevoie să părăsești relația?
Da, o relatie toxica e nociva si nu aduce bine in viata noasra. Suntem alaturi de un partener atent doar la nevoile lui, care ne secatuieste emotional. Dar dincolo de cum este partenerul nostru si de cum este comportamentul acestuia fata de noi, alegerea lui spune multe despre noi. Si desi e dureros si uneori greu de depasit o astfel de relatie, invatam multe despre noi. Despre modul in care alegem si despre vulnerabilitatile noastre; poate e ca vorba de teama de abandon sau de respingere, de autosacrificiu
Poate spune lucruri despre familiaritatea fata de un astfel de coportament – atunci cand suntem familiari cu lipsa emotiilor, cu indisponibiltatea emotionala, avem sansa mai mari sa fim atrasi de un partener care se manifesta in acest fel. Si e important sa intelegem ca alegerea partenerului si toleranta fata de un anumit comportament e indica si ne ajuta sa ne vedem mai bine. Intotdeauna intr-o relatie este vorba despre amandoi partenerii, despre cel care abuzeaza emotional dar si despre cel care accepta acest comportament, despre cel care este atent doar la nevoile lui si despre cel care se sacrifica pentru binele celuilalt, despre cel evitant, caruia ii este greu sa tolereze intimitatea si despre cel care se agata si are multa nevoie de prezenta partenerului. Este un dans in care amandoi partenerii au lucruri de imbunatatit si schimbat daca relatia reprezinta o prioritate pentru ei.
Sa iesim sau nu din relatie? In opinia mea, iesirea din relatie nu este o solutie, daca nu exista abuz fizic si daca reusim sa punem niste limite sanatoase. Partenerul este oglinda noastra, este cel care ne apasa cele mai multe butoane si doar in relatie cu el putem rezolva vulnerabilitatile noastre. Cu siguranta ca avem nevoie de respect, de incredere, de limite inainte dea lua o decizie constienta inspre schimbarea si imbunatatirea relatiei. A ramane inseamna ca ii acord relatiei o perioada de timp in care eu sunt atent la mine si fac acele schimbari care stiu ca pot imbunatati relatia fara sa am asteptarea ca partenerul meu sa faca aceleasi lucruri. Si in acest dans, de cele mai multe ori, partenerul este si el influentat si va face schimbari.
Nu este usor, dar este un timp si o energie pe care le acord atat relatiei cat si mie insumi, astfel incat sa fiu sigura ca am facut tot ceea ce tine de mine pentru relatia dintre noi. Uneori este greu sa reusim singuri in acest drum si atunci putem apela la sustinerea unui psihoterapeut, ori pentru intalniri individuale ori pentru intalniri de cuplu.
Ce poți face dacă te afli într-o iubire toxică?
Cel mai important aspect de care este nevoie sa tinem cont este relatia noastra cu noi insine Acest lucru inseamna sa ne cunoastem, sa stim cum functionam, care este istoria noastra de viata, care sunt vunerabilitatile noastra, valorile noastre, ce ne dorim, ce putem oferi intr-o relatie, ce nu putem accepta, care sunt limitele noastre, sa invatam cum sa ne controlam mintea si sa ne gestionam emotiile. In acest proces de autocunoastere, avem grija de noi, de corpul si de mintea noastra astfel incat sa fim bine cu noi.
Este un pas esential fie ca suntem intr-un proces de preventie sau chiar in mijlocul unei relatii toxice. Avem nevoie sa ne cunoastem si sa nu renuntam ce ceea ce suntem, in acest fel sa nu lasam puterea asupra noastra in exterior ci ea sa fie in noi insine. Si de aici putem sa pornim mai departe, sa analizam daca iesirea din relatie este o solutie sau mai degraba schimbarile pe care le putem face noi sunt solutia potrivita. Uneori, alegerea de a iesi dintr-o relatie toxica este foarte dificila, dar o putem privi ca pe o alegere a noastra. Ne alegem pe noi de aceasta data si niciodata nu ne mai pierdem, nu mai renuntam. Pentru ca bucuria, sanatatea unei relatii si capacitatea de a trece peste momentele grele, vine din prea plinul nostru, din interactiunea a oameni autonomi care se apreciaza si au o relatie buna ei cu ei insisi.
Daca ai nevoie de ajutor, imi poti scrie oricand pentru o programare la cabinet pe adresa psihologirinacalomir@gmail.com