Vulnerabilitati si tipare mentale

 

“cum pot schimba un program din subconștient?…mai exact un blocaj?” este o intrebare sosita in posta electronica a Paginii de Psihologie la care a fost invitata sa raspund.

Va propun să încercăm întâi să definim termenii la care vă referiți că să avem un punct de plecare comun. Atunci când mă gândesc la un program din subconștient mă gândesc la temele mentale pe care le avem fiecare despre noi, despre ceilalți și despre lume în general, teme pe care mintea le crează de-a lungul vieții pentru a se adapta la imensa catitate de informații pe care o primește din mediu dar și pentru a se putea adapta mai ușor. (nevoie esențială din punct de vedere evoluționist).

Mai exact sunt teme mai mult sau mai puțin disfuncționale prin care privim lumea, pe noi înșine dar și relațiile cu ceilalți și a căror disfuncționalitate este direct proporțională cu neîndeplinirea nevoilor esențiale ale copilului. Dacă vorbim despre nevoi, ne gândim la nevoia de atașament și siguranță, de conectare și iubire necondiționată, de autonomie și performanță, de autoexprimare, de limite realiste, de joc și distracție, care apar de-a lungul dezvoltării copilului. Astfel, pornind de la tipul de temperament, asociat influenței parentale,și a celor apropiați (bunici, frați, profesori) copilul preia din mediu (în oglindă) sau că răspuns din mediu aceste teme, care se sedimentează și pot deveni disfuncționale de-a lungul timpului. Adică ne influențează calitatea vieții iar unele dintre aceste teme se formează și după copilăria mică, în adolescență sau în urma unei traume.

Fiecare dintre noi are mai multe teme, unele sănătoase, atunci când nevoile sunt îndeplinite și care ne permit să avem o imagine pozitivă asupra noastră, a celorlalți și asupra lumii dar și unele mai puțin sănătoase, disfuncționale. Acestea din urmă pot fi observate, atunci când rezultatul introspecției, auto-analizei sau a feedback ului extern arată că, deși se schimbă contextele de viață, atât temporale cât și sociale, repetăm aceleași experiențe, repetăm aceleași modele comportamentale. Iar atunci când calitatea vieții noastre este influențată negativ de acestea, înseamnă că suntem în fața unei decizii: de a continuă să funcționăm sub domintia acestor vulnerabilități, blocaje sau mai degrabă investim timp și energie spre a le înțelege și flexibiliza.

Cum facem acest lucru, pare că este întrebarea firească care urmează

În primul rând avem nevoie să înțelegem tipurile de teme, blocaje mentale, precum și modul în care noi reacționăm comportamental la declanșarea lor.

Un proces destul de dificil din cauza familiaritatii pe care ele o au și care se confundă adesea cu realitatea, cu ceea ce noi simțim ca fiind real; ele reprezintă senzații, amintiri, emoții dar și cogniții stocate în partea emoțională a creierului, în zona creierului reptilian și a amigdalei,  Știm din cercetări că modul în care noi înțelegem lumea este prin percepție și interpretare mentală a percepției, acest lucru însemnând că orice obiect sau situație trece printr-o interpretare mentală înainte că noi să acționăm comportamental. Mai exact, orice situație este interpretată cognitiv, rațional, sau emoțional iar atunci riscul de a fi traduse prin intermediul unor teme disfuncționale este mai mare

O prima recomandare ar fi să apelați la un ajutor extern care poate să însemne un mentor sau un psihoterapeut care vă poate ghida în acest proces complex. Pentru că așa cum spunea Albert Einstein, nu putem rezolva o problema cu același nivel de contiinta sau gândire cu cel la care eram atunci când am provocat-o. Astfel, un partener, care să va însoțească pe acest drum dificil și cu multe obstacole, poate să va ofere curaj, energie precum și ghidaj.

O a două recomandare ar fi analiza proprie, acest proces fiind mai ușor de parcurs cu ajutorul unei cărți: Reinventing Your Life, scrisă de Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko. În vara anului trecut a fost tradusă în limba română la editura Trei: Cum să îți reinventezi viață.

De ce un process mai ușor cu ajutorul cărții? Pentru că cei doi autori explică în detaliu, cu exemple concrete cum se formează temele, blocajele și apoi analizează în detaliu câteva dintre ele, cele mai importante. Povestesc despre teamă de abandon, despre neîncredere, deprivarea emoțională, dependență, vulnerabilitatea, teamă de respingere și cea de eșec, despre subjugare, standarde nerealiste și îndreptățire.  Fiecare dintre cele 10 teme sunt explicate, sunt prezentate ipoteze ale provenienței lor pentru a ghida mai ușor cititorul spre înțelegerea propriei istorii de viață, dar și exemple și exerciții pe care aceștia le pot face.  Conștientizarea blocajelor este un prim pas esențial în flexibilizarea acestora.

O a treia recomandare este legată de identificarea momentului în care se declanșează un blocaj. Și pentru că spuneam mai sus că blocajele sunt stocate în partea emoțională a creierului înseamnă că atunci când ele se declanșează, vom simți și emoții puternice. Ne putem folosi de corp și de conexiunea pe care o avem cu acesta, astfel încât să știm că atunci când într-o situație, simțim emoții mai puternice de 5 (pe o scala de la 1 la 10), știm că blocajul mental a fost activat. În acest caz, știind că partea rațională a creierului este cel mai probabil inhibată și partea emoțională este în control, vom funcționa automat, alegând exact acele comportamente pe care le alegem de obicei și pe care le identificăm de fapt ca patternuri comportamentale.

Rezumând, este important să înțelegem întâi mai multe despre aceste teme iar cartea recomandată este un de un real ajutor. Să înțelegem apoi care sunt temele noastre printr-un proces de introspecție și apoi să identificăm (prin urmărirea emoției) când se activează pentru a putea astfel, în timp, să nu mai reacționăm automat la declanșarea lor ci să ne putem oprim. Iar reacția să poată fi rațională, cogntiva, conformă cu valorile și credințele noastre conștiente.

În timp, prin alegerea unui alt tip de comportament, conștient mai degrabă decât automat, creăm un alt pattern și astfel flexibilizam blocajele. Este un drum dificil dar plin de satisfacție atunci când devenim mai conștienți de noi și atunci când preluăm controlul blocajelor și nu ne lăsăm controlați de acestea.

Articolul poate fi citit pe Pagina de Psihologie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s