Presiunea pe care mass media, FB si toate retelele de socializare o exercita asupra adolescentelor si tinerelor si femeilor are un puternic impact care este cu atat mai devastator cu cat mediul, persoana asupra caruia actioneaza este mai vulnerabila. Imaginea de sine, imaginea asupra propriei persoane si asupra feminitatii porneste de la intrebarea cum ne simtim in propriul corp de-a lungul timpului.
Suntem ghidati initial in relatia cu corpul, in contactul cu acesta, in acceptarea sau respingerea lui, precum si in gradul de atractivitate pe care il simtim, de relatia pe care o avem cu mama. Relatia mamei cu propriul ei corp, propria sexualitate si feminitate dar si modul in care ea ne accepta (sau nu) neconditionat, ne ghideaza primii pasi in relatia cu propriul corp devin un model pentru noi incepand de la o varsta frageda de cinci, sase ani.
Propriu zis o relatie de incredere a fetei cu mama si cu ambii parintii devine un suport foarte puternic in construirea unei imagini sanatoase despre propriul corp si despre sine, lucruri care mai tarziu vor deveni scuturi impotriva influentei normelor de frumusete pe care societatea le va impune indiferent de perioada istorica in care traim. Fata, prin relatia de incredere cu parintii, isi construieste propria relatie de incredere cu ea insasi, nelasandu-se influentata atat de puternic de normele de frumusete acceptate social. Si pe de alta parte, o relatie tensionata cu parintii in copilarie si adolecenta, un mediu constant critic si/sau perfectionist, plin de comparatii, ii va sustine neincrederea creand un teren propice pentru incoltirea comparatiilor sociale si preluarea drept corecte a tiparelor „imposibile” de frumusete. Cu cat ne simtim mai nesiguri in relatiile semnificative din viata noastra, parintii in prima perioada, cu atat ne vom lasa mai mult influentati din exterior de norme, tipare de frumusete, si le vom internaliza si privi ca tipare, standarde proprii.
Si mai exista desigur si factorul temperamental care ne determina o mai mica sau mai mare permeabilitate la influentele de mediu.
Care sunt efectele acestei presiuni?
Presiunea constanta pe care o simtim ne face sa ne simtim nepotrivite, de neiubit, de neacceptat. Suntem invatate prin tot ceea ce inseamna FB, Mass media, etc ca intotdeauna este loc de mai bine, intotdeauna exista lucruri pe care le putem schimba, imbunatati, optimiza la noi insene si asta ne mentine intr-o stare de ingrijorare, confuzie „Daca as fi mai slaba…”, „Daca as avea nasul mai mic..”, „Daca as fi blonda…”, „Daca as fi mai inalta..”, „Daca as avea sanii mai mari…”, „Daca as avea sanii mai mici….”, „….ceilalti ma vor aprecia mai mult”, …barbatii ma vor considera mai atractiva” etc
Toate aceste imagini pe care le vedem se transforma in ganduri si ingrijorari care ne indeparteaza de la acceptarea diferentelor, unele dintre ele fiind biologice iar neacceptarea lor ne mentine constant in afara noastra, in afara nevoilor noastre reale, traind zilnic in acest cerc vicios al lui „Daca as”. Si cu cat ne indepartam de la nevoile reale pe care le avem, cu atat ele nu vor fi indeplinite si ne vor confirma ipotezele de mai sus.
Efectele presunii pot insemna si comportamente care imi mentin de fapt nesiguranta cum ar fi modificarea/prelucrarea propriei imagini intr-un program de editare; postarea ulterioara on-line urmata de numarul crescut de like-uri imi vor confirma ca sunt o persoana mai buna, mai placuta, mai dorita cu acest aspect modificat decat in realitate.
Cu cat ne lasam mai mult influentati si influentate de aceste tipare de frumusete, cu atat va scadea si mai mult increderea in propria atractivitate. Intotdeauna va exista altceva au altcineva cu care sa ma compar si astfel un alt standard nerealist. Indiferent de rezultatul comparatiei, voi deveni si mai vigilenta la alte posibile „amenintari”, voi avea ingrijorari constante, care pot contribui la aparitia depresiei si a anxietatii sau cresc riscul perfectionismului, narcisismului.
Pe de alta parte, o imagine de sine neincrezatoare creste semnificativ riscul unui comportament alimentar deviant sau a unor tulburari de comportament grave precum bulimia sau anorexia.
Ce facem cand ne dam seama ca ne lasam influentati de normele de frumusete impuse social
Greutatea, pe care fetele si femeile care au resimtit multa nesiguranta in relatii semnificative si multa neacceptare o au, este de a se regasi pe ele si de a-si cladi singure aceasta incredere, ghidate mai degraba din interior decat din exterior. Sa se inteleaga cu toate emotiile pe care le traiesc dar si cu toate vulnerabiltatile pe care le-au dobandit – de exemplu teama de abandon, de respingere, dependenta, autosacrificiul. Toate comportamentele au in spate niste emotii, niste ganduri si bineinteles niste nevoi. De exemplu renuntarea totala la grija fata de propriul corp sau de cealalta parte atentia exagerata si uneori compulsiva la sport si mancare sanatoasa ascund in spate niste nevoi pe care au nevoie sa le descopere.
Sa porneasca in acest drum de la lucrurile care le fac placere, de la identificarea nevoilor (de iubire, de atingere, de afectiune, de acceptare, relaxare, joc/joaca, incredere, siguranta), de la valorile in care cred sau pe care acum le construiesc. Mai exact sa schimbe perspectiva din exterior (focusul pe comparatii si tipare impuse) catre interior (cine sunt eu si ce imi place mie). Cu cat se uita mai putin in exterior si mai mult in interior cu atat le va creste in timp increderea si vor deveni mai aproape de ele asftel incat sa poata controla influentele externe mai degraba decat sa se lase controlate de acestea.
Un alt pas intelept ar fi acceptarea diferentelor si acceptarea propriului corp si scaderea comparatiilor sociale. Reconectarea cu corpul prin sport, plimbari, masaj, exercitii de mindfulness ne ajuta in acest proces de acceptare care se intampla treptat, cu multa rabdare si energie. In plus, tinand cont de faptul ca noi suntem construiti ca oameni sa ne adaptam la mediu, sa fim la fel ca ceilalti, dar si de faptul ca avem capacitate limitata de autocontrol, ne-ar ajuta sa reducem pentru inceput, pentru o perioada, expunerea la mediile on-line.
Exista studii care arata ca schimbarea unui element de context ne da un impuls de fericire, de care avem uneori nevoie, dar tendinta ulterioara este sa revenim la starea de bine pe care o resimtim de obicei. Mai mult, factorii de context ne pot infuenta starea de bine in proportie foarte mica, de doar 10%. Deci starea noastra de bine, de siguranta, tine mai degraba de cine suntem noi, cum ne descoperim pe noi insine si ce facem decat de schimbarea factorilor de mediu. Astfel am putea spune, afirmatie sustinuta si de studii, ca e mai important sa cred ca sunt frumoasa decat sa fiu frumoasa conform unui standard de frumusete.
In loc in incheiere – Cativa pasi de care sa tinem cont astfel incat sa putem sa ne ferim de influenta negativa a acestei presiuniSa contientizam efectele pe care presiunea FB si Social media le au asupra noastra.
- Tiparele si normele de frumusete sunt nerealiste pentru majoritatea fetelor si femeilor si se schima de-a lungul timpului
- Comparatia sociala este ceva ce ni se intampla in mod automat si cu cat suntem mai prezenti in viata noastra, cu atat devenim mai constienti atunci cand o simtim si putem redobandi controlul
- Valoarea noastra ca femei nu este legata de modul in care aratam ci mai degraba de cum valorizam noi importanta imaginii corpului
- Atunci cand imaginea nostra de sine este mai mult influentata de standarde si de tipare, am nevoie sa depun energie mai mare pentru a ma regasi pe mine insami
- Schimbarile aduc fericirea pe termen scurt si conteaza mai degraba ce simt si ce fac – conteaza mai mult daca eu cred despre mine ca sunt frumoasa si atragatoare decat daca mi se confirma acest lucru cand sunt comparata cu un standard de frumusete
- Avem nevoie sa contruim relatii in care sa ne simtim in siguranta si in care sa avem incredere – atat cu noi insine cat si cu cei din jurul nostru.
Articolul a fost scris pentru editia lunii iunie a revistei Marie Claire.