Cum sa negociezi o marire de salariu

Ce spune stiinta despre starea de bine si motivatia financiara

Atunci cand ne gandim la o marire de salariu ne ajuta sa analizam mai multe aspecte. Studiile sustin ca starea noastra de bine si fericirea depind doar in proportie de 10% de aspectele materiale, de mediu, de context cum ar fi masina pe care o am, casa in care locuiesc, salariul pe care il primesc. Mai degraba starea de bine este influentata de atitudinea mea, de relatii, cu mine, cu mintea mea si cu cei din jur si de lucrurile pe care le fac constient pentru a o putea mentine.

Totusi este mentionat faptul ca este aspectele materiale nu ne influenteaza atat de mult atunci cand nevoile de baza sunt acoperite. In plus, tot studiile transversale ne arata ca recompensa financiara sau materiala ne creste motivatia dar pe o perioada foarte scurta de timp din causa fenomenului de adaptare hedónica. Suntem creati sa ne adaptam atat lucrurilor bune, pozitive din viata noastra cat si lucrurilor negative.

Imi doresc o marire salariala – ce pot sa fac ?

Acum, daca revenim la subiectul nostru, cum sa abordam o marire de salariu, stiinta ne spune ca este important sa stim care sunt nevoile noastre acum, ce ne motiveaza si de ce avem nevoie. Este o marire salariu lucrul de care as avea nevoie sau mai degraba program flexibil sau poate dezvoltare profesionala.

Daca raspunsul pe care il gasesc se indreapta tot in zona unei mariri de salariu, atunci putem trece mai departe catre pasul al doilea.

Care sunt atuurile mele ?

Incepem sa analizam relatia intre ceea ce eu ofer companiei in care lucrez si ceea ce primesc, cat de echilibrat este aceasta balanta.

Imi analizez performanta, inteleg cererintele jobului si modul in care am performat in ultima perioada versus aceste cerinte.  Ma ajuta sa stiu unde ma aflu in acest moment fata de cerintele jobului si fata de asteptarile pe care compania le are de la mine.

Analizez performanta pe care o am, unicitatea jobului meu pe piata, abilitatile si aptitudinile care ma definesc  si valorizeaza. A constientiza aceste aspecte ma ajuta atat in aceasta negociere cat si mai departe.

Ce stiu despre companie?

Apoi am nevoie sa cunosc foarte bine modul in care angajatorul ofera aceste mariri salariale, politica salariala precum si modul in care acesta se situeaza in piata. Uneori acestea sunt publice, alteori le putem afla la angajare sau in discutii ulterioare cu managerul.  Daca de exemplu angajatorul ofera mariri de salariu o data pe an in raport cu evaluarea performantei este putin probabil sa primesc o marire salariala la o distanta de 6 luni fata de perioada respectiva.

Cum procedez si de ce tin cont ?

In urma acestei analize rezulta foarte clar motivele pentru care sunt abilitat sa solicit o marire salariala. Am de facut cativa pasi: solicit intalnirea, sa o pregatesc, sa analizez posibilele rezultate.

Cand pornesc in aceasta negociere, am in minte ca intotdeauna este vorba despre relatia intre ceea ce ofer si ceea ce primesc, intre cerere si oferta, si nu relatia intre nevoia mea financiara si posibilitatea companiei de a o oferi.

Este posibil sa imi fie greu sa abordez acest subiect si din experienta mea discutiile despre salariu sunt sensibile. Dar ma ajuta sa am in minte faptul ca eu sunt cel responsabil de cunoasterea nevoilor mele precum si de acoperirea acestora. Astfel, contient fiind de dificultatea mea imi asum aceasta discutie cu superiorul meu. Cu incredere, onestitate si curaj.

Ca la orice negociere este nevoie sa fiu pregatit cu dovezi dar sa stiu ca exista 2 posibilitati – sa obtin aceasta marire salariala sau nu. In cazul in care un obtin aceasta marire, pot transforma refuzul intr-o opo0rtunitate de a afla care sunt cerintele pe care este nevoie sa le indeplinesc pentru a primi o marire de salariu.

Rezumam cateva recomandari

–          Verifica motivele pentru care iti doresti o marire salariala

–          Fa-ti o lista cu atuurile personale, evalueaza-ti performanta din ultima perioada

–          Verifica balanta dintre cerintele jobului si realizarile personale

–          Tine cont de pozitionarea pietei muncii

–          Afla care este política salariala a companiei in care lucrezi

–          Solicita intalnirea si pregateste-o din timp cu argumente

–          Fii sigur pe tine si onest

–          Nu vorbi despre nevoia personala de marire salariala ci despre dovezile profesionale care sustin cererea

–          Pregateste-te pentru toate variantele de raspuns

–          Daca raspunsul este unul pozitiv, bucura-te de ceea ce ai obtinut, dar ai in minte faptul ca motivatia va fi doar una temporara

–          Daca raspunsul nu este unul pozitiv, gandeste-te ce oportunitati apar de aici si afla ce ai nevoie sa faci ca sa primesti o marire de salariu

 

Articolul a aparut in revista Marie Claire, editia lunii martie 2017

Poti citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s